Jouni Tirkkonen - perussuomalainen Keravalta. Tehdään yhdessä parempi huominen!

Pakkoruotsi

Därför glömde jag svenskan, eli mikä ruotsissa mättää

[Sama suomeksi alempana]

Bilden visar det äldsta bevarade exemplaret av Finlands vapen. Det befinner sig i Gustav Vasas gravmonument i Uppsala domkyrka. Ett fint exempel av det långa och rika sambandet mellan Finland och Sverige, och också mellan finskan och svenskan.

En gång var Uppsala min hemstad i två år. Då hade jag mycket nytta och glädje av att kunna svenska, och jag använde det gärna. Ändå har jag praktiskt sett glömt bort svenskan efter det. Visst är det bara lättare för mig att snacka och skriva finska, men det finns en annan orsak.

"Ruotsi ei ole mistään muusta pois"

"Eihän se ole mistään muusta pois!"

Tämä on pakkoruotsikeskustelun typerin argumentti – ja samalla tärkein, sillä siinä on koko kiistan ydin. Ruotsin opiskelun vastustamisessa ei olisi mitään järkeä, jos se ei olisi jostain muusta pois.

Ihmiselämä on rajallinen. Kaikki mitä teemme on pois mahdollisuuksistamme tehdä jotain muuta. Koulun tuntikehys on hyvin rajallinen. Sitä rajoittavat sekä oppilaiden jaksaminen että kuntien rahojen rajallisuus. Kaikki mitä koulussa opiskellaan on pois mahdollisuuksista opiskella jotain muuta.

Pakollinen ruotsin kieli on turhaa rahan ja ympäristön tuhlausta

Englanti on kielten metrinen pultti. Jokainen joka on käsitellyt tuumaisia pultteja metristen kanssa sekaisin, ymmärtää asian yskän varmasti. Ei ole mitään "etua" käyttää tuumaisia aina välillä. Granted, kieli ei ole sama asia (vaikuttaen paljon ajatteluun ja konseptointiin), mutta ruotsi on vain yksi germaaninen kieli kuten englantikin, eikä ruotsi tuo minkäänlaista uutta ajattelumallia. Suomalainen oppii jo ajattelultaan hyvin erilaiset kielet hanskatessaan omansa ja englannin.

Korvataan uskonto taloustiedolla

Tuoreen kyselyn mukaan suomalaiset vaihtaisivat mieluiten peruskoulussa uskonnon tai ruotsin opinnot taloustietoon. Ajatus on erittäin kannatettava, sillä heikko talousosaaminen vainoaa ihmistä koko elämän kun taas taikauskon opettaminen lapsille aiheuttaa lähinnä vahinkoa.

Pakkoruotsi ok? - Ei missään nimessä.

Olemme luoneet sellaisen kuvan, että pakkoruotsi olisi jotenkin velvoite, taikka arvokysymys.
- Sitä se ei ole.

 

Hallitusohjelmasatu ja taikurin oppikirja

Pääministeri Rinteen viherpunahallituksen ohjelma on rakennettu tyhjän päälle. Se perustuu työllisyystavoitteeseen, joka ilman rankkoja sisäisen devalvaation keinoja on tavoittamaton sekä 2% talouskasvuun, joka eurojäsenyyden olosuhteissa ja laman ollessa ovella on täysin mahdotonta saavuttaa.

Vaikka talouskasvu toteutuisi sellaisena kuin ohjelmassa haaveillaan ja kuvitellaan, niin siitä huolimatta, vaikka mitään edellisen hallituksen leikkaamaa ei palautettaisi, pitäisi leikata 2 miljardia.

Pakkoruotsin vahvistaminen on järjetön idea

Hallituksen linjaus palauttaa ruotsin kieli pakolliseksi aineeksi ylioppilaskirjoituksissa on käsittämätön. Tulossa on enemmän pakkoa, kun tarvittaisiin enemmän vapautta.

Kielten valinnanvapaus pitäisi saada kaikille koulutusasteille. Valinnanvapaudessa pakollisen ruotsin kielen opintojen tilalle voisi valita minkä tahansa toisen kielen, mikä mahdollistaisi suomalaisten nuorten monipuolisemman kielitaidon ja todellisen kilpailuvaltin kansainvälisessä kaupassa.

Ruotsin kirjoittamisen pakollisuus estää lukiopolun osalle nuorista

Antti Rinteen hallitus julkisti tänään hallitusohjelmansa, jossa muun muassa linjattiin toisen kotimaisen kielen muuttamisesta pakolliseksi ylioppilaskirjoituksissa. Toinen kotimainen on ollut vapaaehtoinen vuodesta 2005 lähtien. Tällä hetkellä vain äidinkieli on pakollinen aine ylioppilaskirjoituksissa, ja sen lisäksi täytyy valita kolme seuraavista: toinen kotimainen kieli, vieras kieli, matematiikka ja reaaliaine. Suurimmalle osalle äidinkieli tarkoittaa suomea, ja toinen kotimainen ruotsia, sillä lukio-opiskelijoista pieni osa puhuu äidinkielenään ruotsia.

Pakkoruotsi, suomalaisen demokratian suuri epäonnistuminen

Näin nyt sitten kävi, että ruotsin kieli palaa pakolliseksi aineeksi ylioppilaskirjoituksiin. Tästä asiasta ei äänestetty vaaleissa. Jos olisi äänestetty, niin tuollainen esitys olisi kaatunut murskaluvuin. Enemmistö suomalaisista on kannattanut jo vuosikymmenien ajan ruotsin kielen opiskelun pakollisuudesta luopumista. Mutta edustuksellisessa diktatuurissa on mahdollista kääntää takkia, ja tehdä täysin päin vastoin kuin kansa tahtoo.

Matematiikasta ei tule karsia - toisesta kotimaisesta tarvittaessa lisäkaistaa

Kuluneella viikolla on keskusteltu laajasti matematiikan painoarvosta korkeakouluvalinnoissa sekä tämän painoarvon vaikutuksesta lukio-opiskelijoiden kurssivalintoihin. Keskustelu ajautui lopulta pisteeseen, jossa vaakakupissa olivat reaaliaineet ja matematiikka. Viimeisimpänä Ilta-Sanomat kirjoitti, miten historian ja yhteiskuntaopin laiminlyönti matematiikan ylikorostuneen merkityksen vuoksi osaltaan mahdollistaa populismin resonoinnin yhteiskunnassamme.

Toimituksen poiminnat

Julkaise syötteitä