Jouni Tirkkonen - perussuomalainen Keravalta. Tehdään yhdessä parempi huominen!

Kaikki blogit puheenaiheesta Lähdekritiikki

Onko Suomi rasistinen maa

Kahdessatoista Euroopan unionin jäsenmaassa tehtiin juuri tutkimus nimeltä being black in the EU. Tässä tutkimuksessa Suomi rankattiin Euroopan rasistisimmaksi maaksi. Suomesta tähän tutkimukseen osallistui noin 500 vastaajaa. Hieman samaa aihetta sivuaa ammattikorkeakoulu Diak:n työnimi -kampanja. Tässä kampanjassa neljä media-alan henkilöä haki töitä romani nimellä, mutta käyttäen omaa CV:ä. Kun kutsuja työhaastatteluun ei tullut, tämän oletettiin automaattisesti johtuvan rasismista.

Tutkivan ja kriittisen journalismin lama - esimerkkinä aktiivimalli

Minua korpeaa ankarasti tutkivan journalismin vähentyminen uutisvirran hektisyyden ja klikkien perässä juoksemisen yhä lisääntyessä. Työttömien aktiivimalli on hyvä esimerkki siitä, kuinka jo syksyllä olisi ollut tietoja mallista sekä sen seurauksista käytettävissä yhtä paljon kuin nyt lain hyväksynnän jälkeen, mutta asiasta tuli aidosti kiinnostava vasta, kun kansalaisaloitteen myötä asiasta tuli medialle kiinnostava.

Valemedia. Kaikki on mahdollista

Kaikki on mahdollista. Ei ollenkaan vähiten se, että ”valemedia” muuttuu valemediaksi sen toisessa merkityksessä. Eli se toistaa uutisena asiaa, joka onkin valetta. Näinä klikkiotsikkotiedonvälityksen aikoina nopeaan informaatiotoimintaan nähtävästi kelpaa vuosikymmeniäkin toimineelle lehdelle tai sähköiselle medialle täysin lähdekritiikittömästi uutinen, joka näyttää uutiselta tai sitten sopii jotenkin kullakin hetkellä vallitsevaan vastakkainasetteluun eli näyttää hyvältä ja herkulliselta.

Mielen manipulointi aikamme "kansansairaus"

 

Brexit ja varsinkin Trump-ilmiö osoittivat miten pitkälle mielen manipulointi  Suomessakin on edennyt. Yhden totuuden julistajien joukko on kuin sopulilauma joka yhtenä miehenä julistaa ainoata totuutta varmana ja oikeana. Näin tehdessään lauma rientää kohti jyrkänteen reunaa vieläpä kiihtyvällä vauhdilla.

Tämän päivän Kauppalehden päätoimittaja tunnusti rohkeasti virheensä USAn presidentin vaalien uutisoinnissa. Kiitos siitä.

Kokoomuksen Korhola: Tuulivoima syynä eläinten joukkokuolemiin

Entinen europarlamentaarikko Eija-Riitta Korhola (kok.) kertoo sosiaalisessa mediassa saaneensa yhteydenottoja, joiden mukaan tuulivoimaloiden läheisyydessä olisi kuollut merkittävä määrä kanoja Siikaisissa. Korholan mukaan tällaisia tapauksia on tullut esiin ympäri maailmaa. Pitkän uran populismin parissa tehnyt Korhola kertoi päivityksissään myös, että kanojen silmissä olisi räjähdellyt verisuonia ja että niille olisi tehty tämän vuoksi ruuminavaukset.

Onko netti jo pilannut käytöstapamme?

Ihmisten uhkailu, vähättely, pilkka ja rumat sanat ovat tulleet kaikille suomalaisille tutuksi netistä, nimenomaan netin “yleisönosastolta”, eli keskustelupalstoilta ja blogeista. Ennen tällainen kielenkäyttö painettuna oli harvinaisempaa, sitä tuskin esiintyi muuten kuin joidenkin kansanomaista kieltä käyttävien kirjailijoiden tuotoksissa.

Wiion lait nextillä levelillä

Yle TV1:n minisarjan innoittamana aloin lueskella tarkemmin Titanicin viimeisistä hetkistä. Muistin entuudestaan, että Titanic oli saanut varoituksia jäävuorista huhtikuun 14. päivän aikana, mutta viestit eivät olleet saavuttaneet kapteenia. Nämä vaiheet tarkentuivat nyt minulle useammankin eri lähteen kautta, mutta jotakin oli pielessä. Muistin, että sähkösanomia oli lähetetty ainakin Caledonia-nimiseltä alukselta. Mutta missään nopeasti esille saamassani lähteessä ei mainittu Caledoniaa.

Hyökkäävätkö anarkistit huomenna?

Mediassa kiertää sitkeästi huhu anarkisteista, jotka aikovat häiritä Kokoomuksen puoluekokousta huomenna. Sori, mutta uutinen on ankka.

Lähdekritiikitön viranomainen – epäilyttävä kunnes toisin todistetaan

 

Nettipoliisi Jarno Saarinen kirjoittaa blogissaan lähdekritiikin puutteesta. Hän viittaa jutussaan tapaus Kurhelan kaksosiin: ”Tuosta mainitsemastani videostakin kovin moni näyttää uskoneen, että kuvaus on aukoton ja tyhjentävä kuvaus koko prosessista. Tuomio on jaettu pelkästään yhden näkökulman perusteella.”

Toimituksen poiminnat

Julkaise syötteitä