Jouni Tirkkonen - perussuomalainen Keravalta. Tehdään yhdessä parempi huominen!

Esitys uudesta aselaista rikkoo perustuslakia

Esitys uudesta aselaista on lausuntakierroksella , joka päättyy kesäkuun 22 päivä. Tämän jälkeen esitys palaa takaisin hallituksen käsittelyyn. Uutta aselainsäädäntöä perustellaan mm. turvllisuudella, koska Euroopassa on tehty terrori-iskuja jotka on suoritettu ampuma-aseella. Mielestäni tämä on huono peruste kiristää aselainsäädäntöä, koska rikolliset eivät ole koskaan välittäneet laista yhtään mitään. Sitä vastoin lainkuuliaisille aseharrastajille kiristyvä lainsäädäntö aiheuttaa hyvin paljon ongelmia tulevaisuudessa.

Tässä uudessa aselakiesityksessä on mm. kolme ongelmallista kohtaa, joihin on syytä kiinnittää erityistä huomiota. Hallituksen esityksessä rikotaan perustuslakia ja tehdään ihmisistä taannehtivasti rikollisia. Suomen perustuslaki takaa kaikille perusoikeudet, joihin kuuluu mm, yhdistymisvapaus. Yhdistymisvapaus tarkoittaa sitä että voit joko kuulua yhdistykseen tai olla liittymättä yhdistykseen. Kukaan ei voi pakoittaa sinua. Kun aseharrastaja on hankkimassa ensimmäistä asettaan, hänen on harjoiteltava kaksi vuotta aseella jota hänellä ei ole. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä että hänen on liityttävä ampumaseuraan. Näyttää siltä että tulevaisuudessa yhdistymisvapaus ei koske aseharrastajia.

Toinen perustuslakiin liittyvä asia on syrjinnän kieltäminen mm. iän perusteella. Mikäli olet hankkimassa reserviläiskivääriä, sinulta vaaditaan mm. sodanajan sijoitus. Meillä Suomessa on noin 900 000 reserviläistä joista vain vajaalla kolmanneksella on sodanajan sijoitus. Tämä johtuu siitä että 40 vuotias alkaa olla jo liian vanha rintamapalvelukseen. Tämä tarkoittaa sitä että keski-ikäiset ja sitä vanhemmat ovat eriarvoisessa asemassa lain edessä nuorempiin nähden. Mikäli mikä tahansa muu lakiesitys rikkoisi perustuslakia se palaisi automaattisesti takaisin lähtöruutuun.

Kolmas merkillepantava asia tässä esityksessä liittyy lippaisiin. Tällä hetkellä kuka vain voi ostaa itselleen tyhjän lippaan. Mikäli sinulta löytyy tulevaisuudessa lipas johon sinulla ei ole asetta, olet syyllistynyt ampuma-aserikokseen. Tälläisestä henkilöstä tehdään taannehtivasti rikollinen vähän samalla lailla kun sodan jälkeen Suomen sodanajan johdosta tehtiin taannehtivasti rikollisia. Yleensä tälläinen taannehtiva lainsäädäntö ei kuulu länsimaiseen oikeuskäytäntöön lainkaan. Mikäli olet töissä vaikkapa lentokentällä, ydinvoimalassa tai vaikkapa Finnairilla, sinun työsuhteesi tullaan purkamaan sen jälkeen kun saat tuomion ampuma-aserikoksesta.

Tässä uudessa aselakiluonnoksesa on eräs mielenkiintoinen kohta. Mikäli ase katoaa, aseen omistaja menettää siihen lupansa. Miltä tuntuisi jos sinulta varastettaisiin auto ja sen jälkeen sinulta viedään ajokortti? Toinen mielenkiintoinen kohta on sellainen, että mikäli et harrasta ampumaurheilua säännöllisesti menetät aseeseen niin ikään luvan. Otetaanpa taas automaailmasta esimerkki. Mikäli et aja autollasi säännöllisesti, autosi takavarikoidaan valtiolle. Yleensä länsimaissa omalla omaisuudella saa tehdä mitä haluaa. Voit joko käyttää sitä tai olla käyttämättä. Ilmeisesti tämäkään ei aseharrastajia koske.

Aselakien kiristäminen turvallisuussyillä on hieman sama kuin yritettäisiin vähentää rattijuopumuksia siten, että viedään selviltä autot pois. Mitäs luulette, onko tehokas keino?

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

5Suosittele

5 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (9 kommenttia)

Käyttäjän NikoKaistakorpi kuva
Niko Kaistakorpi

Aloitetaan nyt siitä, että aseen omistaminen ei ole Suomessa perustuslain takaama oikeus vaan erikseen harkittava asia.

Kohtaan 1, tuskin kenestäkään tehdään taannehtivasti rikollista vaan lain yhteydessä säädetään mahdollisuudet luovuttaa jatkossa luvattomat aseet pois.

Kohtaan 2, juuri koska yli neljäkymmpiset eivät ole enää sijoitettuina ensisjaisesti sodanajan joukkoihin voidaan katsoa, ettei harjoittelu resrviläisaseella ole tarpeen.

Kohtaan 3, mikö ihme tarve on ostaa lipas ellei sinulla ole asetta ja tiedät sen olevna kiellettyä lain mukaan ja myyjäkin sen tietää?

Jaksat kertoa 900 000:sta reserviläisestä, mutta eri arvioiden mukaan 7000 - 21 000 on sellaisia, joita tämäa asia koskee. Itse olen resrvin upseeri eikä asia ole minulle mitenkään ongelma. Tarkkuusammunna harjoitteluun en tarvitse lipasta enkä sotilasasetta, tarkkuuskiväärillä homma hoituu tarvittaessa sujuvasti. Ampumakunnon ylläpitämisenn ei noita asetyyppejä tarvita, ko aseen kohdistuksen mieleen palauttaminen kestää ehkä vartin, mikä sotilaallisen uhan ollessa näkyvissä tuskin on liikaa.

Reserviläisyys on velvollisuus eikä oikeus. Valtiolla on täysi oikeus katsoa mille osalle sen vaatima toimintakunnon ylläpitäminen on tarpeen. Aseen pitäminen kotona ei ole perustuslain takaama oikeus.

Käyttäjän KariHelstamo1 kuva
Kari Helstamo

1.Kyllä ilmeisesti tehdään, jos sinulla on nyt lupavapaa osa, mutta joka myöhemmin tulee luvanvaraiseksi. Voit toki myydä osan luvanhaltijalle tai luovuttaa sen korvauksetta poliisille.Näin toimien et ole rikollinen. Avaa kylläkin mielenkiintoisia mahdollisuuksia takavarikoihin ilman korvausta muissakin tilanteissa, jos tämä menee läpi.

2.Onko tarpeen millään? Tekeekö harjoittelu aseella vihollisen ampumiseksi jotenkin omistamisen hyväksytymmäksi, kuin pelkkä huvikseen pahvin puhkominen? Tai onko hirvikiväärillä jotenkin vaikeampi tehdä henkirikos esimerkisi?
Jos ajatellaan uhka-arviota, niin mikä tekee vaikkapa 10 000:sta aktiiviressusta vaaarattomamman, kuin 10 000:sta tavallisesta ampumaharrastajasta?

3. Opastin rompepäivillä yhtä myyjää, että kohta tuo "Emma" pikäkiväärin lippaasta tehty kello tekee sinusta rikollisen. Moniko tulee tämän tietämään?

Olet lopussa aivan oikeassa, mutta on mielenkiintoista kuinka Viron Kaitseliitti pitää aseita kotonaan, eikä sitä pidetä ongelmana. Pelkääkö virolaiset hyökkäyksen uhkaa enemmän, kuin omia kansalaisiaan?

Itse pitäisin kohtuullisena, että jos nuhteettomalle kansalaiselle ei voida myöntää lupaa "ressukivääriin" niin ei sitten tyrkytetä ainakaan pakolla sellaista käteen sodanuhan alla tai sen aikana.

Ps sori jos on vähän huonoja kielikuvia, väsyttää hieman.

Käyttäjän kosonenjuhapekka kuva
Juha-Pekka Kosonen

Virossa myönnetään kansalaisille lupia myös henkilökohtaisille suojeluaseille hyvin matalalla kynnyksellä.

Sveitsissä reserviläisillä on aseet ja ammukset kotonaan.

Moni ei tiedä, että myös Ruotsin hemvärnetiin kuuluvilla, aktiivisesti harjoittelevilla jäsenillä, on oikeus säilyttää sotilasasetta kotonaan näin halutessaan.

Ruotsin puolustusvoimien heikoista henkilöstöresursseista johtuen hemvärnet aktiiveja käytetään paljon enemmän eri tyyppisissä Ruotsin turvallisuutta sivuavissa aktiivisissa tehtävissä, kuten esim. vartiointi ja sulutus, verrattuna Suomen reserviläisiin.

Kaistakorpi, kuten monet muutkin ajattelevat, että aseet ovat rauhan aikana turhia. Ehkä näin onkin. Kannattaa kuitenkin muistaa myös se, että nykyaikaisen sodankäynnin uhan alla aseet on joka tapauksessa luovutettava reserviläisille hyvissä ajoin.

Siinä vaiheessa kun ohjuksia alkaa putoilemaan, minkään reservin kokoaminen tai aseistaminen on jo auttamattomasti myöhässä.

Reservin varaan lasketun puolustuksen tuhoamiseksi tarkoitettujen ohjusten ensimmäiset maalit ovat nimenomaisesti asevarikot.

Käyttäjän kosonenjuhapekka kuva
Juha-Pekka Kosonen

Kaistakorpi on sekä oikeassa että väärässä.

"Aseen pitäminen kotona ei ole perustuslain takaama oikeus."

Ampuma-aseen hankkimisprosessi ei nauti perustuslain suojaa. Aseen omistaminen ei ole kansalais- tai ihmisoikeus. Mutta kun ase on luvallisesti hankittu, niin perustuslain 2 luku 15§ koskee myös aseen omistusta.

Perustuslain 2 luku 13§:ssa säädetään yhdistymisvapaudesta.

Yhdistymisvapauteen sisältyy oikeus ilman lupaa perustaa yhdistys, kuulua tai olla kuulumatta yhdistykseen ja osallistua yhdistyksen toimintaan.

Ampuma-aseen hallussa pitämisen (aselupa) sitominen yhdistykseen kuulumispakkoon rikkoo räikeästi tätä perustuslain pykälää.

Kaistakorpi lankeaa samaan yleistykseen kuin monet muutkin; mitä minä en tarvitse, eivät tarvitse muutkaan.

Käyttäjän jounitirkkonen kuva
Jouni Tirkkonen

Niko Kaistakorpi. Tämä lakiesitys rikkoo perustuslakia yhdistymisvapauden osalta ja syrjinnän osalta. Minusta perustuslain yli ei voi kävellä noin vain.

Käyttäjän KeijoLuostarinen kuva
Keijo Luostarinen

Niko Kaistakorpi. Kerrotte olevanne Reservin Upseeri, mutta ette pidä asiallisena itselataavan kertatulikiväärin omistamista ampumaharjoittelutarkoituksessa?

Suosittelen tutustumaan asioihin, on ilmiselvää että tietämyksenne Suomen reservinampumaharrastuksen on luokattoman huonoa.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Onhan noita ikärajoituksia pilvin pimein Suomen laissa eikä niitä ole katsottu perustuslain vastaisiksi. Kyllä moinen väite aselakien kohdalla on tuulesta temmattua. Alle 18-vuotias ei saa ostaa mitään tupakointivälineitä, siis periatteessa edes tuhkakuppia. Kyllä tämä olisi enemmän perustuslain vastaista kuin aseen lippaaseen liittyvät säännöstöt.

Käyttäjän jounitirkkonen kuva
Jouni Tirkkonen

Juha Kuikka. Alaikäinen (alle 15 vuotias) ei ole juridisessa vastuussa teoistaan. Tästä syystä hänellä ei voi myöskään olla samoja oikeuksia kuin täysi-ikäisellä.

Käyttäjän jormamoll kuva
Jorma Moll

> ........viedään selviltä autot pois.....

ooo

Näin vältyttäisiin tuhansilta onnettomuuksilta.

Kalle Mäkelä

Venäläismielisten trollien suurin pelko on siinä, että Suomen valtaamisen jälkeen jopa meikäläisillä eläkeläispapoilla olisi puoliautomaattinen "rynkky" kaapissa odottamassa mielipiteen vuoksi tapahtuvaa kyyditystä. En muuten elävänä lähtisi sille reissulle. Hakijoillekin tulisi kusiset oltavat.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset