Jouni Tirkkonen - perussuomalainen Keravalta. Tehdään yhdessä parempi huominen!

Esitys uudesta aselaista rikkoo perustuslakia

Esitys uudesta aselaista on lausuntakierroksella , joka päättyy kesäkuun 22 päivä. Tämän jälkeen esitys palaa takaisin hallituksen käsittelyyn. Uutta aselainsäädäntöä perustellaan mm. turvllisuudella, koska Euroopassa on tehty terrori-iskuja jotka on suoritettu ampuma-aseella. Mielestäni tämä on huono peruste kiristää aselainsäädäntöä, koska rikolliset eivät ole koskaan välittäneet laista yhtään mitään. Sitä vastoin lainkuuliaisille aseharrastajille kiristyvä lainsäädäntö aiheuttaa hyvin paljon ongelmia tulevaisuudessa.

Tässä uudessa aselakiesityksessä on mm. kolme ongelmallista kohtaa, joihin on syytä kiinnittää erityistä huomiota. Hallituksen esityksessä rikotaan perustuslakia ja tehdään ihmisistä taannehtivasti rikollisia. Suomen perustuslaki takaa kaikille perusoikeudet, joihin kuuluu mm, yhdistymisvapaus. Yhdistymisvapaus tarkoittaa sitä että voit joko kuulua yhdistykseen tai olla liittymättä yhdistykseen. Kukaan ei voi pakoittaa sinua. Kun aseharrastaja on hankkimassa ensimmäistä asettaan, hänen on harjoiteltava kaksi vuotta aseella jota hänellä ei ole. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä että hänen on liityttävä ampumaseuraan. Näyttää siltä että tulevaisuudessa yhdistymisvapaus ei koske aseharrastajia.

Toinen perustuslakiin liittyvä asia on syrjinnän kieltäminen mm. iän perusteella. Mikäli olet hankkimassa reserviläiskivääriä, sinulta vaaditaan mm. sodanajan sijoitus. Meillä Suomessa on noin 900 000 reserviläistä joista vain vajaalla kolmanneksella on sodanajan sijoitus. Tämä johtuu siitä että 40 vuotias alkaa olla jo liian vanha rintamapalvelukseen. Tämä tarkoittaa sitä että keski-ikäiset ja sitä vanhemmat ovat eriarvoisessa asemassa lain edessä nuorempiin nähden. Mikäli mikä tahansa muu lakiesitys rikkoisi perustuslakia se palaisi automaattisesti takaisin lähtöruutuun.

Kolmas merkillepantava asia tässä esityksessä liittyy lippaisiin. Tällä hetkellä kuka vain voi ostaa itselleen tyhjän lippaan. Mikäli sinulta löytyy tulevaisuudessa lipas johon sinulla ei ole asetta, olet syyllistynyt ampuma-aserikokseen. Tälläisestä henkilöstä tehdään taannehtivasti rikollinen vähän samalla lailla kun sodan jälkeen Suomen sodanajan johdosta tehtiin taannehtivasti rikollisia. Yleensä tälläinen taannehtiva lainsäädäntö ei kuulu länsimaiseen oikeuskäytäntöön lainkaan. Mikäli olet töissä vaikkapa lentokentällä, ydinvoimalassa tai vaikkapa Finnairilla, sinun työsuhteesi tullaan purkamaan sen jälkeen kun saat tuomion ampuma-aserikoksesta.

Tässä uudessa aselakiluonnoksesa on eräs mielenkiintoinen kohta. Mikäli ase katoaa, aseen omistaja menettää siihen lupansa. Miltä tuntuisi jos sinulta varastettaisiin auto ja sen jälkeen sinulta viedään ajokortti? Toinen mielenkiintoinen kohta on sellainen, että mikäli et harrasta ampumaurheilua säännöllisesti menetät aseeseen niin ikään luvan. Otetaanpa taas automaailmasta esimerkki. Mikäli et aja autollasi säännöllisesti, autosi takavarikoidaan valtiolle. Yleensä länsimaissa omalla omaisuudella saa tehdä mitä haluaa. Voit joko käyttää sitä tai olla käyttämättä. Ilmeisesti tämäkään ei aseharrastajia koske.

Aselakien kiristäminen turvallisuussyillä on hieman sama kuin yritettäisiin vähentää rattijuopumuksia siten, että viedään selviltä autot pois. Mitäs luulette, onko tehokas keino?

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

6Suosittele

6 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (11 kommenttia)

Käyttäjän NikoKaistakorpi kuva
Niko Kaistakorpi

Aloitetaan nyt siitä, että aseen omistaminen ei ole Suomessa perustuslain takaama oikeus vaan erikseen harkittava asia.

Kohtaan 1, tuskin kenestäkään tehdään taannehtivasti rikollista vaan lain yhteydessä säädetään mahdollisuudet luovuttaa jatkossa luvattomat aseet pois.

Kohtaan 2, juuri koska yli neljäkymmpiset eivät ole enää sijoitettuina ensisjaisesti sodanajan joukkoihin voidaan katsoa, ettei harjoittelu resrviläisaseella ole tarpeen.

Kohtaan 3, mikö ihme tarve on ostaa lipas ellei sinulla ole asetta ja tiedät sen olevna kiellettyä lain mukaan ja myyjäkin sen tietää?

Jaksat kertoa 900 000:sta reserviläisestä, mutta eri arvioiden mukaan 7000 - 21 000 on sellaisia, joita tämäa asia koskee. Itse olen resrvin upseeri eikä asia ole minulle mitenkään ongelma. Tarkkuusammunna harjoitteluun en tarvitse lipasta enkä sotilasasetta, tarkkuuskiväärillä homma hoituu tarvittaessa sujuvasti. Ampumakunnon ylläpitämisenn ei noita asetyyppejä tarvita, ko aseen kohdistuksen mieleen palauttaminen kestää ehkä vartin, mikä sotilaallisen uhan ollessa näkyvissä tuskin on liikaa.

Reserviläisyys on velvollisuus eikä oikeus. Valtiolla on täysi oikeus katsoa mille osalle sen vaatima toimintakunnon ylläpitäminen on tarpeen. Aseen pitäminen kotona ei ole perustuslain takaama oikeus.

Käyttäjän kosonenjuhapekka kuva
Juha-Pekka Kosonen

Kaistakorpi on sekä oikeassa että väärässä.

"Aseen pitäminen kotona ei ole perustuslain takaama oikeus."

Ampuma-aseen hankkimisprosessi ei nauti perustuslain suojaa. Aseen omistaminen ei ole kansalais- tai ihmisoikeus. Mutta kun ase on luvallisesti hankittu, niin perustuslain 2 luku 15§ koskee myös aseen omistusta.

Perustuslain 2 luku 13§:ssa säädetään yhdistymisvapaudesta.

Yhdistymisvapauteen sisältyy oikeus ilman lupaa perustaa yhdistys, kuulua tai olla kuulumatta yhdistykseen ja osallistua yhdistyksen toimintaan.

Ampuma-aseen hallussa pitämisen (aselupa) sitominen yhdistykseen kuulumispakkoon rikkoo räikeästi tätä perustuslain pykälää.

Kaistakorpi lankeaa samaan yleistykseen kuin monet muutkin; mitä minä en tarvitse, eivät tarvitse muutkaan.

Käyttäjän jounitirkkonen kuva
Jouni Tirkkonen

Niko Kaistakorpi. Tämä lakiesitys rikkoo perustuslakia yhdistymisvapauden osalta ja syrjinnän osalta. Minusta perustuslain yli ei voi kävellä noin vain.

Käyttäjän AaroKustaanheimo kuva
Aaro Kustaanheimo

Niko Kaistakorpi. Vaikka ampuma-aseiden lippaidenkaan omistamista ei ole erikseen määritelty perustuslaissa perusoikeudeksi, niin niiden hallussapito on kuitenkin siinä mielessä ikimuistoinen oikeus, että ne eivät ole olleet Suomessa koskaan kiellettyjä tai luvanvaraisia, niillä ei ole ollut ikärajoja eikä niiden kantamista yleisillä paikoilla ole rajoitettu.

1. Kaikki lippaiden omistajat eivät ehkä tiedä vielä lippaita koskevasta lakiehdotuksesta. Joillekin saattaa olla myös unohtunut lippaita varastoon, muiden tavaroiden sekaan. Ne saattavat löytyä vasta, kun niitä koskeva laki on jo voimassa ja siirtymäaika on päättynyt.

2.Vanhat reserviläisaseilla harjoittelevat henkilöt saattavat kouluttaa nuorempia. Silloin tuoreempi kokemustieto on hyödyksi.

3. Tuliaseiden lippaita voisi käyttää hylsykäyttöisissä ilma-aseissa.
Lippaat voivat olla keräilykohde. Niitä voi käyttää stressileluina latausharjoituspatruunoiden kanssa. Voi niitä käyttää rekvisiittana esimerkiksi airsoftissa. On ihmisillä paljon muitakin koriste-esineitä, harrastusvälineitä ja leluja joita ei välttämättä tarvitse elämiseen. Sellaisten hallussapidon kriminalisointi voi kuitenkin ainakin hieman huonontaa elämän laatua.
Olisi myöskin aivan eri asia kieltää kapasiteettirajat ylittävien lippaiden myynti,
kuin säätää jo hankittujen lippaiden hallussapito rikokseksi. Ei edellisissäkään hehkulamppujen ja uudenvuodenlyijyjen kielloissa kielletty aikaisemmin hankittujen tuotteiden hallussapitoa. Jos ei ole asetta johon lipas sopii niin lippaasta ei ainakaan ole merkittävää vaaraa.

On eri asia osata käyttää nopeasti taistelutilanteessa asetta kuin osata
ampua hitaassa tahdissa tarkkoja laukauksia ampumaradalla. Aseen käyttötaito taistelussa on myöskin taistelijan oman turvallisuuden kannalta tärkeä asia. Ampumakunnon ylläpidossa ampuma-aseet voisi periaatteessa korvata ultrarealistisilla harjoitteluvälineillä. Sellaisia ei nyt ole kuitenkaan kohtuulliseen hintaan saatavilla ja oikeiden aseiden lippaat voisivat olla niissäkin tarpeellisia, jotta lippaiden vaihdon harjoittelusta tulisi myös täydellisen realistista.

Käyttäjän KeijoLuostarinen kuva
Keijo Luostarinen

Niko Kaistakorpi. Kerrotte olevanne Reservin Upseeri, mutta ette pidä asiallisena itselataavan kertatulikiväärin omistamista ampumaharjoittelutarkoituksessa?

Suosittelen tutustumaan asioihin, on ilmiselvää että tietämyksenne Suomen reservinampumaharrastuksen on luokattoman huonoa.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Onhan noita ikärajoituksia pilvin pimein Suomen laissa eikä niitä ole katsottu perustuslain vastaisiksi. Kyllä moinen väite aselakien kohdalla on tuulesta temmattua. Alle 18-vuotias ei saa ostaa mitään tupakointivälineitä, siis periatteessa edes tuhkakuppia. Kyllä tämä olisi enemmän perustuslain vastaista kuin aseen lippaaseen liittyvät säännöstöt.

Käyttäjän jounitirkkonen kuva
Jouni Tirkkonen

Juha Kuikka. Alaikäinen (alle 15 vuotias) ei ole juridisessa vastuussa teoistaan. Tästä syystä hänellä ei voi myöskään olla samoja oikeuksia kuin täysi-ikäisellä.

Käyttäjän AaroKustaanheimo kuva
Aaro Kustaanheimo

Jouni Tirkkonen. Vaikka Suomessa alle 15-vuotiaat eivät ole rikosoikeudellisessa vastuussa teoistaan, niin he ovat kuitenkin siinä mielessä juridisessa vastuussa teoistaan, että vahingonkorvausvelvollisuudella ei ole ehdotonta alaikärajaa. Myös muitakin seuraamuksia saattaa olla alle 15-vuotiaana tehdyistä teoista. Monissa asioissa alaikäisiksi katsotaan alle 18-vuotiaat. Steriloimislaissa on jopa 30 vuoden ikäraja.

Käyttäjän AaroKustaanheimo kuva
Aaro Kustaanheimo

Juha Kuikka. Ampuma-aseiden lippailla ei ole koskaan ennen ollut ikärajoja. Myynnin kieltäminen olisi eri asia, kuin hallussapidon kieltäminen. Onko sellaisten savukkeenkiertimien, tuhkakuppien, savukepaperin, tupakkapiippujen ja muiden tupakointivälineiden, jotka eivät sisällä tupakkaa hallussapito alle 18-vuotialta kielletty?

Käyttäjän jormamoll kuva
Jorma Moll

> ........viedään selviltä autot pois.....

ooo

Näin vältyttäisiin tuhansilta onnettomuuksilta.

Kalle Mäkelä

Venäläismielisten trollien suurin pelko on siinä, että Suomen valtaamisen jälkeen jopa meikäläisillä eläkeläispapoilla olisi puoliautomaattinen "rynkky" kaapissa odottamassa mielipiteen vuoksi tapahtuvaa kyyditystä. En muuten elävänä lähtisi sille reissulle. Hakijoillekin tulisi kusiset oltavat.

Toimituksen poiminnat