Jouni Tirkkonen - perussuomalainen Keravalta. Tehdään yhdessä parempi huominen!

Sisäministeriö tekee reserviläisille karhunpalveluksen

Sisäministeriö julkaisi luonnoksen EU:n asedirektiiviin liittyvästä aselain muutoksesta. Mikäli sisäministeriön esitys toteutuu, se vaikeuttaa erityisesti reserviläiskiväärin hankintaa ja hallussapitoa. Reserviläiskivääri on puoliautomaattinen kivääri, jossa on 30 patruunan lipas. Tulevaisuudessa reserviläiskivääriin saisi luvan vain Maanpuolustuskoulutusyhdistyksen (MPK) koulutukseen liittyen ja silloinkin vain jos luvan hakijalla on sijoitus Puolustusvoimien sodan ajan joukoissa.

EU:n asedirektiiviin kuuluva ns. Grandfathering -klausuuli tarkoittaa sitä että ennen direktiivin voimaantuloa saadut luvat pysyvät voimassa. Ensimmäinen aselupa on Suomessa nykyään yleensä määräaikainen ja kun aseelle haetaan jatkolupaa siihen sovelletaan tulevaa aselakia, joka suhtautuu hyvin kielteisesti pitkiin lippaisiin. Tämän takia jatkolupa jää saamatta.

Alkuperäinen direktiivi olisi kieltänyt puoliautomaattiset reserviläiskiväärit yksityishenkilöiltä kokonaan, mutta tähän saatiin ns. kansallisen puolustuksen poikkeama, joka olisi mahdollistanut lupien saamisen jatkossakin. Nyt meidän oma sisäministeriömme on vesittämässä tätä poikkeamaa.

Suomessa on n. 900 000 reserviläistä joista vain vajaalla kolmanneksella on sodan ajan sijoitus. Tuo sijoitus loppuu kun reserviläinen täyttää 40 vuotta. Suomen puolustus perustuu reserviläisiin joilla on velvollisuus pitää reserviläiskuntoaan yllä. Tämä ei ole mahdollista ilman säännöllistä harjoittelua.

Aselainsäädännön kiristäminen ei myöskään paranna yleistä turvallisuutta, niin kuin usein väitetään. Mikäli aseet kerätään pois lainkuuliaisilta kansalaisilta, niin silloin niitä on vain rikollisilla jotka eivät välitä Suomen laista tai EU direktiiveistä. Aselakien kiristäminen vaikuttaa vain henkilöihin jotka eivät tuota yhteiskunnalle nytkään minkäänlaisia ongelmia.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (5 kommenttia)

Käyttäjän jperttula kuva
Juhani Perttu

Puolustusvoimien sivuilla lukee, että "Paikallisjoukkojen järjestelyssä hyödynnetään paljon vapaaehtoisuutta. Joukkoihin voi hakeutua Puolustusvoimien aluetoimistojen kautta." Eli aktiivinen reserviläinen pääsee pyytämällä sodanajan joukkoihin ja saa siten luvan rynnäkkökivääriin. Olenko käsittänyt oikein ?

http://puolustusvoimat.fi/web/reservilaiselle/soda...

Käyttäjän jounitirkkonen kuva
Jouni Tirkkonen

Paikallisjoukkoihin on ymmärtääkseni ikärajat. Neljäkymmentä vuotias on jo rintamalle liian vanha. Rynnäkkökivääri ja reserviläiskivääri ovat eri asia. Rynnäkkökiväärillä voi ampua sarjatulta, mutta reserviläiskivääri on vain puoliautomaattinen ase.

Käyttäjän JouniHalonen kuva
Jouni Halonen

Sijoitus saattaa loppua rauhan aikana tuohon 40:een, mutta sotatilassa tuppaa aukkoja syntymään, joihin haalitaan porukkaa tuosta 600 000 yli-ikäisestä reservistä. Joten niin kauan kuin olet reservissä asevelvollinen ja olisi ylläpidettävä kuntoa ja harjoiteltava.

Käyttäjän NikoKaistakorpi kuva
Niko Kaistakorpi

Toteat: "Suomen puolustus perustuu reserviläisiin joilla on velvollisuus pitää reserviläiskuntoaan yllä. Tämä ei ole mahdollista ilman säännöllistä harjoittelua."

Käytännössä harjoittelu tarkoittaa velvollisuutta osallistua kertausharjoituksiin. Mitä tulee mahdolliseen omaehtoiseen harjoitteluun, niin en näe puoliautomaattisen aseeen tarvetta siinä kovin suurena. Kyseessä on paljon muuta ja tärkeämpää ja ampumataidon ylläpitäminen onnistuu kyllä vaikkapa metsästys- tai tarkkuuskivääreilläkin.

Ainakin tämä reservin upseeri purkaa ja kokoaa rynkyn 28 vuoden jälkeen edelleen muistista vaikka pimeässä tekemättä sitä kertaakaan tällä välin. Aseen kohdistaista joutuisi hetken miettimään, mutta kyllä sekin sieltä tulisi piirujen kera. Sen verran noita tuli hierottua.

Joten väittäisin, että tilanteen tullessa päälle yli neljäkymppisillä reserviläisillä on kyllä muutama tunti aika palauttaa mieliin kuinka homma toimii, kun eivät ole ensimmäisinä etulinjaan laitettavia.

Ideologista syistä tätä voi toki ajaa, mutta käytännön vaikutukset reserviläiskunnon ylläpitämiseksi eivät oikein kestä lähempää tarkastelua.

Käyttäjän AaroKustaanheimo kuva
Aaro Kustaanheimo

Esitetty lakiluonnos määrittelisi suurimman osan ampuma-aseiden lippaista pääsääntöisesti kielletyiksi ERVA-aseen osiksi. Aseiden lippaat eivät ole Suomessa koskaan olleet kiellettyjä tai luvanvaraisia.
Osa lippaiden omistajista on niin vanhoja, että he eivät siksi ole seuranneet tätä asiaa internetistä. Valtamediassa tästä aiheesta ei ole tiedotettu paljoa.

Toimituksen poiminnat