Jouni Tirkkonen - perussuomalainen Keravalta. Tehdään yhdessä parempi huominen!

Sote-soppa palaa pohjaan

Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin kolme nykyistä ja kaksi eläkkeellä olevaa professoria/ylilääkäriä kritisoivat jo 10.1.2017 Lääkärilehdessä hallituksen sote-uudistustta. Hallitus lupaa meille valinnanvapautta, tasapuolista hoitoonpääsyä ja mittavia säästöjä.

Ensinnäkin hallituksen marssijärjestys on väärä. Suomessa pitäisi ensin olla toimiva järjestelmä ja vasta sitten siihen luotu sopiva hallintomalli. Hallituksen kaavailema uudistus etenee päinvastaisessa järjestyksessä.

Toiseksi potilas saattaa jäädä hallituksen kaavailemassa järjestelmässä vaille hoitoa. Tulevaisuudessa palveluita tarjoavan yksikön tulot riippuvat siitä, kuinka paljon yksikkö pystyy säästämään kuluissa. On vaara että osa potilaista jää säästöjen vuoksi ilman tarvitsemaansa hoitoa.

Kolmanneksi osaaminen sairaaloissa vähenee. Tämä koskee etenkin niitä sairaaloita, joissa laajaa päivystystä on päätetty vähentää. On vaarana että osaava henkilökunta siirtyy toisiin yksiköihin.

Neljänneksi tutkimusta ja koulutusta ei huomioida. Tällä hetkellä julkisella puolella on koulutusvastuu, mutta ei yksityisellä puolella. Tätä asiaa ei ole uudistuksessa huomioitu lainkaan.

Viides ongelmakohta on suuronnettomuuksiin varautuminen. Tällä hetkellä HUS on ensisijainen avunantaja suuronnettomuuksissa. Yksityisellä puolella tähän ei ole resusseja. Tätäkään asiaa ei ole selvitetty millään lailla.

Kuudenneksi paljon puhutut säästöt jäävät tekemättä. Kukaan ei ole pystynyt esittämään miten hallituksen säästöt käytännössä toteutuvat. Hallituksen kaavailemat säästöt vaatisivat toimenpiteiden ja henkilöstön tuntuvaa vähentämistä.

Nyt olisi aika viheltää peli poikki ja pohtia ainakin kahta asiaa: Miten uudistus toteutetaan järkevästi ja mitkä ovat uudistuksen todelliset säästöt. Vai käykö tässä niin että sote-uudistus ajaa kiville tyhmyyden, ahneuden ja politikoinnin takia.

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

5Suosittele

5 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (3 kommenttia)

Käyttäjän tepimast kuva
TEUVO MAST

Kyllä se soppa on nyt jo pohjaan pallanut terv tepivaari

Käyttäjän Lokari kuva
Pekka Pihlanto

Niin palaa. Arvovaltasyistä hallitus ajaa itsensä tässä asiassa päin seinää. Potilaat kärsivät.

Käyttäjän MarttiHaverinen kuva
Martti Haverinen

Jos laitettaisiin julkinen ensin kuntoon ja hoidettaisiin ennaltaehkäisevä palvelut, kuten päihdekuntoutus ja lastensuojelu, niin ehkä sairastavuus vähenisi. Yksityisiltä lääkäripalveluilta kelakorvaukset veks ja ne arvonlisäverollisiksi, niin olisi taas lääkäreitä myös julkisella.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset